Snelwandelen, algemene informatie

Snelwandelen een mooi Olympisch atletiekonderdeel, dat bij DAK wordt beoefend in een gezellige en enthousiaste groep snelwandelaars. Snelwandelen is niet bij iedereen bekend, daarom een korte toelichting;

Het bijzondere is, dat er twee regels zijn waarop de snelwandelaar wordt beoordeeld en wel: ‘rechte benen’ en ‘niet zweven’. Bij rechte benen is bij het plaatsen van de hak het been recht of wel de knie niet gebogen tot en met de verticale stand van het been. ‘Niet zweven’ is duidelijk, want je mag niet hardlopen.

Het aanleren van de snelwandeltechniek gebeurt tijdens de wekelijkse trainingen, waarbij de meer ervaren snelwandelaars aan hun techniek blijven schaven. Het leuke van het beheersen van een goede snelwandeltechniek is, dat het steeds sneller gaat zonder veel extra moeite. Daarnaast is het snelwandelen een blessure arme sport en bij revalidatie van hardlopers is het te overwegen om tijdelijk te gaan snelwandelen, waarbij je het lichaam beperkt belast en toch bouwt aan de conditie.

Op de grote toernooien zijn de officiële afstanden 20 en 50 km voor de mannen en 20 km voor de vrouwen, daarnaast is er in Nederland een kampioenschap op de 10 km vrouwen. Bij het Binnen(Indoor) kampioenschap zijn de afstanden 5 km voor de mannen en 3 km voor de vrouwen. 

Verder worden alle afstanden 1,3, 5, 10, 20, 50, 80, 100, 160 km en zelfs meer gelopen naar keuze.

Aarzel niet en  kom eens kijken. Nog beter, doe direct mee.

Terug naar boven