Toptijden voor marathonlopers

09 oktober 2016 door Martien van Weert
www.dakdrunen.nl
Zondag 9 oktober, de dag van de Marathon van Eindhoven. Het moest de dag worden van Koen van Nieuwburg, Ron de Vaan en Jurgen Lootens. Zij hadden serieus naar deze dag toegewerkt onder professionele begeleiding van voormalig marathontopper Greg van Hest. Dat betekent dat ze niet alleen hard getraind hadden. Ook het bevoorradingsschema met drinken en zakjes gel was minitieus voorbereid. Elke vijf kilometer moest er gedronken en gegeten worden om ervoor te zorgen, dat ze hun tempo de volledige 42 kilometer zouden volhouden. En dat lukte geweldig met als resultaat drie geweldige toptijden.

De marathon begon in feite al op de avond voor de wedstrijd met het klaarmaken van de drinkflesjes en de voeding. Ieder had een tas klaargemaakt, gevuld met acht halve literflesjes en daaraan een zakje energiegel. Op de ochtend van de marathon werden deze overgedragen aan de begeleiders: John, Miranda, Harry en Martien. Zij zouden ervoor zorgen dat de atleten tijdig nieuwe energie kregen. Daarvoor fietsten zij langs de lopers van het ene 5 km punt naar het volgende.

Bij de start was er enerzijds het vertrouwen in eigen kunnen en anderzijds toch ook de spanning van wat de marathon zou brengen. De omstandigheden waren perfect, een lekker zonnetje, maar niet te warm en nauwelijks wind. De mannen gingen van start, ieder in hun eigen tempo. Koen had 4:25 min per kilometer in gedachten, Jurgen 4:20 minuten en Ron zou proberen de pacer met eindtijd 3:00 uur bij te benen (dit is een man die met een ballon aan zijn lichaam een constant tempo loopt). Met de vele trainingskilometers in de benen was dit voor de mannen de eerste kilometers geen enkel probleem. Ron liep zelfs een stukje voor de ballonnenman, Jurgen er niet ver achter en Koen liep precies op het gewenste schema.

Na een aantal kilometers kwamen bij Ron dan toch wat problemen. Niet met zijn benen of zijn conditie, maar wel met zijn darmen. Een noodstop in een Dixie moest er aan te pas komen om even te ontspannen. Ik vraag me dan altijd af waarom die lopers niet voor de wedstrijd het toilet opzoeken. Maar goed, Ron pakte snel zijn tempo weer op en bleef de man met de ballon nog net voor. Hij sloot aan bij een groepje dat een mooi tempo aanhield. Intussen liepen Jurgen en Koen nog steeds perfect op (en zelfs iets onder) schema.

Halverwege de race begon het zonnetje toch wat warmer te worden. Het was dus zaak om goed te blijven drinken. En dat is lastig tijdens het hardlopen. Maar daarop was flink getraind en de begeleiders zorgden ervoor dat de flesjes op de juiste plaatsen overhandigd werden. Dat liep dus gesmeerd. Toch werd er af en toe een lichte grimas zichtbaar op de gezichten van de atleten. Dat is uiteraard niet vreemd. De grote vraag bleef of ze hun mooie schema tot het einde zouden kunnen volhouden.

Het wordt vaak gezegd dat de marathon pas echt begint na 35 km. Heb je nog voldoende energie en krijg je geen last van kramp. De energiehuishouding van het lichaam is niet voorbereid op zo'n lange inspanning. En daar bewees het bevoorradingsschema van de mannen zijn nut. Alle drie konden ze hun tempo ogenschijnlijk zonder moeite volhouden. Daar waar vele anderen een flink verval hadden, bleven Ron, Jurgen en Koen prima op hun schema lopen. Ze haalden in de laatste kilometers dan ook de ene na de andere loper in.

Bij de finish zaten ze met z'n drieën vrij dicht bij elkaar. Ron kwam zoals verwacht als eerste binnen. Met zijn 2:57:20 uur bleef hij ruim onder de drie uur. Vlak daarna kwam Jurgen binnen in 3:03:31 uur, even later gevolgd door Koen in 3:08:26 uur. Alle drie hadden ze hun persoonlijke record met vele minuten verbeterd. Prachtige prestaties om trots op te zijn!
 

 
De Clubcross van 2020 is vanwege de geringe deelname geïntergreerd in de Drunense Duinen Cross 3 november 2019. De uitslag is… Meer >
 
www.dakdrunen.nl
Afgelopen zondag 3 november 2019 heeft DAK al weer voor de 46e keer de Drunense Duinencross georganiseerd in de Loonse- en Drunense… Meer >
 
www.dakdrunen.nl
Vanavond is in Drunen de tweede driekamp wedstrijd van dit seizoen over 5 km tussen ARR, ACW'66 en DAK gehouden. Deze driekamp is… Meer >
 
www.dakdrunen.nl
Gisteren is in Giessen voor het eerst een driekamp over 5 km tussen ARR, ACW'66 en DAK gehouden. Deze driekamp is de vervanger van… Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Terug naar boven